École Champs Vallée


Beaumont, AB


The 90,000sq ft. school was designed to accommodate 700 students with growing room for an additional 200 students and featured a number of specialized rooms, such as a wood working shop, art studio and acoustically sensitive music room.

The building was constructed with a structural steel superstructure and utilized a wide range of exterior finishes including metal siding, metal panels, cement composite panels, terrazzo masonry and aluminum curtain walls. These materials were used in conjunction with each other to provide a modern and contemporary design for the exterior of the school.

What defines a project during construction is the actual people involved. The Johnston Builders team made the project [Ecole Champs Vallee] run smoothly, were good at working through issues and were easy to communicate with.

Fran Yungwirth, RJC Engineers

Chappelle Gardens Residents Association


Edmonton, AB


Covering 6,600sq ft., the wood framed resident’s association club house features vaulted ceilings and decorative glulam beam components. To meet the needs of the new community, the buildings design was centered around multi-use spaces including offices, change rooms, flex rooms and a lounge.

With construction of the club house taking place after the completion of Phase 1, extreme care had to be taken during the foundation excavation to avoid disturbing the existing site concrete sidewalks.

I am beyond impressed with the work and professionalism by JBL on this project. You crated an amazing building and the process with you on board alleviated the stress of construction.

Brookfield Residential

Sir Winston Churchill Community Hall


Lac La Biche, AB


Built to satisfy the need for more events space within the beautiful Sir Winston Churchill Provincial Park, the 4,100sq ft. community hall houses an open events space, commercial kitchen, bar and meeting room.

The wood framed building utilized both decorative and structural glulam elements, allowing the open events space to have a vaulted ceiling of over 25ft.

Commercial Vehicle Inspection Station


Grassland/Atmore, AB


Located along Highway 63 near the Hamlet of Grassland and Atmore, AB, the Commercial Vehicle Inspection Station consisted of two separate buildings: A 10,600sq ft. vehicle inspection building and a 3,600sq ft. office building.

The vehicle inspection building featured structural steel framing, SBS roof and IMP walls. The office building consisted of wood framing, incorporating both decorative and structural glulam element. The envelope was designed with the Pressure Equalized Rain Screen Insulated Structure Technique (PERSIST) and utilized pre-finished metal cladding and rigid insulation.

Boyle Municipal Centre


Boyle, AB


The 12,500sq ft. wood framed multi-purpose facility features a large senior’s drop- in centre, municipal hall, council chambers, permanent floor curling facility, commercial kitchen and library. The exterior envelope consisted of EIFS, Aluminum Composite Panels, and masonry with heavy timber framing accents.

Constructed adjacent to a hillside, slope stabilization and retaining walls were utilized to accommodate the varying elevation of the site.